اشتراک گذاری

حمایت خانواده از کودک کار

حمایت خانواده از کودکان چتری است که هر کودک نیاز دارد تا زیر سایه آن بایستد، مسئله ی مهمی که آینده افراد را رقم میزند.

مهارتهای ارتباطی، اعتماد و عزت نفس در هر فرد با توجه به محیطی که در آن رشد کرده است،
در زمان بزرگسالی متفاوت خواهد بود.

 متاسفانه خانواده های که کودکان خود را از دوران طفولیت به نوعی وارد چرخه کار می‌‌‌‌‌‌‌کنند حمایت کمرنگ از فرزند خود دارند و در اکثر مواقع انواع خشونت جایگزین حمایت می‌شود. در این یادداشت قصد داریم تا به برسی گزاره “حمایت خانواده از کودک کار ” بپردازیم.

حمایت خانواده ها از فرزندان خود به چند دسته تقسیم می شود :

۱- حمایت پیش از تولد در دوران جنینی
۲- حمایت جسمی و جانی
۳- حمایت عاطفی و روحی
۴- حمایت مالی
۵- حمایت آموزشی

در ادامه، به طور مجزا به هرکدام از این موارد خواهیم پرداخت.

۱- حمایت پیش از تولد در دوران جنینی :
طبق نظریات علمی، افراد از دوران جنینی تحت تاثیر محیط رشد خود قرار دارند، به همین دلیل آسیب پذیر هستند و باید مورد حمایت پدر و مادر خود قرار گرفته و مراقبت شوند. در بازه زمانی ۹ ماهه پرورش جنین، وظیفه مادر تغذیه سالم، دور بودن از استرس، اضطراب و محیط های آلوده همچنین تحت نظر پزشک متخصص بودن است. وظیفه پدر نیز مراقبت از مادر و فراهم کردن محیطی آرام برای رشد جنین در رحم مادر خواهد بود. در مورد کودکان کار اما به دلیل اینکه خانواده معمولا از وضع مالی و اجتماعی خوبی برخوردار نیست شرایط بسیار متفاوت است. عدم سواد کافی پدر و مادر، اعتیاد، بیکاری و مشکلات مالی، خشونت عاطفی مرد خانواده نسبت به همسر خود، بیماریهای روحی، روانی و .. باعث شده است تا کودک کار از دوران جنینی در معرض انواع آسیب ها قرار گیرد. بنابراین به سختی می توان گفت که کودکان کار دوران جنینی مناسبی را می‌گذرانند و مورد حمایت خانواده قرار دارند.

۲- حمایت جسمی و جانی :
نوزاد موجود بی دفاعی است که از لحظه تولد به مراقبت و محافظت نیاز دارد. انتظار می رود که در وهله اول مادر و پدر این وظیفه را برعهده گرفته و از کودک خود حمایت کنند. این امری طبیعی و انسانی است اما مشکل از جایی شروع می‌شود که بعضی از خانواده ها مسئولیت پذیر نبوده و فرزند خود را رها می کنند یا به دلایل مختلف از جمله ناتوانی مالی، اعتیاد و مشکلات معیشتی یا نامشروع بودن نوزاد فرزندان خود را می‌فروشند، که خود ریشه در آسیب‌هایی که در کودکی به والد وارد شده و در بزرگسالی نمود پیدا کرده‌ است دارد. بدیهی است افراد از بدو تولد تا زمانی که بتوانند نیازهای اولیه خود را برطرف کنند احتیاج دارند تا در درجه اول نیازهای جسمی و جانی آنان توسط پدر و مادر برآورده گردد .نیازهایی همچون تغذیه، پوشش مناسب و مصون ماندن از خطرات احتمالی که به جسم و جان کودک آسیب وارد خواهد کرد، از جمله این نیازها است.
کودک تا ۲ سالگی نیازمند تغذیه با شیر مادر است این مهم نیازی مبرم و غیرقابل انکار است که معمولا کودکان در خانواده های نا به سامان از آن محروم هستند.اعتیاد، تعذیه نامناسب، استرس بالا، مورد خشونت قرار گرفتن از مواردی است که شیر مادر را برای کودک غیر قابل استفاده می‌کند و از آنجایی که این خانواده ها بضاعت مالی تهیه شیرخشک را نداشته ،کودک تغذیه مناسب ندارد و دچار مشکلات رشدی خواهد شد.

کودک کار چه وضعیتی از نظر رشد و تکامل دارد؟(اینجا را کلیک کنید)

۳- حمایت عاطفی و روحی :
یکی از مهم ترین مباحث تربیت و رشد فرزندان در هر خانواده میزان آرامشی است که کودک در محیط خانه دریافت می‌کند .توجه به مسائل عاطفی و محبت به کودک یکی از اساسی ترین وظایف پدر و مادر محسوب می‌شود. با یک بررسی ساده متوجه خواهیم شد که کودکان کار در چارچوب خانواده از این نعمت نه تنها برخوردار نیستند بلکه با بسیاری از خشونت های خانگی، جسمی، جنسی، روانی و روحی نیز مواجه می‌شوند که شخصیت و عزت نفس آنان در اولین جوامعی که با آن روبرو شده اند دچار خدشه می شود.

احساس امنیت در دوران کودکی جز در آغوش گرم خانواده به افراد داده نمی شود. معمولا در خانواده هایی که پدرو مادر از یکدیگر جدا شدهاند، محیط خانه دائما متشنج بوده و کودک شاهد بحث و مشاجره ی والدین است. این موضوع سبب می‌شود که کودک در سنین بزرگسالی در تله های شناختی گرفتار شده و دچار آسیب های روانی گردد.

۴- حمایت مالی :
فراهم کردن شرایط یک زندگی عادی، دیگر مقوله مهم در زمینه تعهدات خانواده نسبت به فرزندان است.

خانواده کودکان کار با اجبار کودک به کار کردن در سنین کم نه تنها حمایت مالی از فرزند خود نداشته بلکه او را وسیله ای برای امرار معاش و تامین منابع مالی خانواده قرار می‌دهند که خود نوعی خشونت و تجاوز به حقوق کودک محسوب می‌شود زیرا یک فرد در دوران طفولیت آماده وارد شدن به جامعه نیست و با این شرایط در معرض بسیاری از خطرات جسمی و روحی قرار می‌گیرد.

ضمن اینکه اگر کودکی به آن حد از درآمد مالی تعیین شده توسط خانواده در روز نرسد، علاوه بر اینکه نسبت به خود حس بدی پیدا کرده و فکر می‌کند که نتوانسته وظیفه خود را به سرانجام برساند با تمام وجود در اضطراب و استرس بالایی قرار می‌گیرد که ناشی از ترس واکنش خانواده به این موضوع است.به وفور در مترو و خیابان ها دیده ایم که کودکی با لحن التماس گونه میخواهد که از او کالایی را خریداری کنیم تا وقتی به خانه برمی گردد از طرف خانواده تنبیه نشود این یک مثال بارز برای اضطراب بالا ناشی از ترس است.

۵- حمایت آموزشی :
حق دسترسی به شرایط آموزشی از حقوق مسلم هر انسان است که خانواده به عنوان اولین نهاد آموزشی باید به این مهم توجه داشته باشد. معمولا پدر و مادر کودکان کار، خود در کودکی شرایط مناسبی را تجربه نکرده و در بحث انواع سواد ( خواندن و نوشتن، ارتباطی، عاطفی، مالی، رسانه ) بسیار ضعیف بوده اند با این حساب به آموزش فرزندان خود چندان اهمیتی نداده و به کودکان خود به چشم نیروی کار جهت کسب درآمد می‌نگرند. حمایت آموزشی در کنار دیگر حمایت های یاد شده از ضروری ترین مسائل زندگی انسان است که نیاز به آگاهی‌بخشی به خانواده های کودکان نامبرده را دارد.

هزاران کودک کار بازمانده از تحصیل در تهران وجود دارند که در آرزوی نشستن پشت نیمکت های مدرسه شیشه ماشین ها را تمیز می‌کنند، فال، چسب زخم و…می فروشند، چشم که بگردانی همه جا آن ها را می‌بینی. دختران و پسرانی که نسل آینده را تشکیل میدهند، متاسفانه از دوران کودکی به وسیله کار اجباری عزت نفس خویش را از دست داده و در آینده به زمینه سازان افزایش آسیب های اجتماعی تبدیل می‌شوند.

 به طور مثال به اعتیاد روی می آورند ، در سنین پایین بدون اینکه از مهارت های اداره یک زندگی مشترک برخوردار باشند، ازدواج کرده و بچه دار می شوند و متاسفانه بعضی از آنان دزدی ، تکدیگری، قاچاق و مواد فروشی را شغل اصلی خود قرار داده و در چرخه بازتولید آسیب های اجتماعی نقش آفرینی می‌کنند. لازم به ذکر است پدر و مادرانی که امروزه درگیر آسیب‌های اجتماعی‌ شدند کودکان دیروز هستند که از آموزش درست برخوردار نبوده و به همین علت، آموزش که، رویکرد اصلی مدرسه کودکان کار صبح رویش است یک امر مهم شمرده می‌شود. ما در این مجموعه سعی داریم با آموزش و آگاهی بخشی به کودکان کار، آتیه آنان را از خطرات پیش رو مصون بداریم و نسلی از کودکان کار را تربیت کنیم که در آینده متوقف کننده چرخه آسیب و کار کودکان باشند.

5/5 - (1 امتیاز)

12 پاسخ

  1. سلام من تمایل دارم ماهیانه به امید خدا سیصد هزار تومان به صبح رویش برای حمایت از کودکان کار کمک کنم ، لطفا مراحل ثبت نام اینجانب و شماره حسابتون رو اعلام کنید .

    1. سلام و درود با تشکر از حمایت ارزشمندتون
      میتونید به قسمت حمایت مستمر سایت وارد شوید و از اونجا حمایتتون رو انجام بدید
      https://contribute.sobherouyesh.com
      در صورت وجود هرگونه مشکلی میتونید با شماره
      09129257320 تماس بگیرید و یا در واتساپ پیام دهید
      شماره کارت جهت حمایت
      5022297000016431
      به نام موسسه نسیم صبح رویش

  2. سلام ممنون از کار بسیار انسانی و درستی که شروع کردید امیدوارم چرخه کائنات همراهتان بتشد

  3. با عرض سلام و خسته نباشيد
    برخي از مردم تمايل دارند نتيجه كمك و حمايت خود را مشاهده كنند آيا در مجموعه شما چنين شرايطي فراهم است؟ بعبارت ديگر آيا مردم ميتوانند از نرديك با اين كودكان آشنا شوند و از مشكلات و شرايط زندگي و نوع كمك و حمايت مورد نياز آنها آگاه گردند؟
    با سپاس از زحمات شما

    1. سلام و درود
      زنده باشید ممنون از توجهتون
      به صورت مستمر با حامیان مستمر ارتباط برقرار میشود و از وضعیت کودکان تحت پوشش گزارش هایی ارائه میشود.
      همچنین درب مدرسه صبح رویش همواره به روی حامیان عزیز باز است تا از نزدیک فعالیت های مراکز را مورد ملاحظه قراردهند
      پیروز باشید

  4. خدا قوت
    ویدئوتون رو در فضای مجازی دیدم و تا حد توان انتشار دادم.
    من مدرس ادبیاتم و می تونم مجازی در خدمت دوستان باشم.

    1. سلام همراه عزیز
      ممنون از حمایت ارزشمندتون
      مفتخریم که همراهمون هستید
      ممنون میشم در قسمت همیاری ثبت نام کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *