کودکان کار، در طول حیات اجتماعی خویش، با مشکلات عدیدهای رو به رو میشوند. یکی از این مشکلات، موانع به وجود آمده در مسیر کسب دانش و تحصیلِ مهارتهای زندگی آنها میباشد. کودکان کار، بیش از هر کودک یا شخص دیگری نیاز به تحصیل در مدارس را احساس خواهند کرد. دلیل عمده آن نیز، به وضعیت خانوادگی این کودکان باز میگردد. کودکان، بخش اعظمی از دانشِ تعامل با اجتماع و مهارتهای زندگی اجتماعی خود را در کانون خانواده کسب میکنند. حال در صورت ضعف کارکردیِ نهاد خانواده، کارکرد مدرسه و نهاد آموزش، بیش از پیش خود را نمایان خواهد کرد.
با این وجود، کودک کار، برای کسب دانش و مهارتهای حیات اجتماعی خویش، با موانع اثرگذاری مواجه است.
برای مطالعه معضل کودکان کار اینجا را کلیک کنید
در یک دسته بندی کلی، موانع اثرگذار بر تحصیل کودکان کار را میتوان شامل فقر اقتصادی خانواده، وضعیت سلامت جسمانی والدین، اتباع بودن و مکان زیست دانست.
- فقر اقتصادی خانواده
تعداد بیشماری از کودکان کار و خانواده هایشان با مشکلات عدیده اقتصادی دست و پنجه نرم میکنند. بسیاری از پژوهشگران حوزه کودکان کار، دلیل اصلی کودکِ کار شدن چنین کودکانی را وضعیت اقتصادی خانوادههایشان دانسته و سایر متغیرهای اثرگذار را در ردههای پایینتری از مقوله اقتصادی مفروض دانستهاند. بسیاری از این کودکان، از آنجا که خانوادهشان دچار تله فقر و محرومیت بوده، برای امرار معاش خانواده، در طول روز، ساعات مدیدی را به کار در کارگاهها، کورهپزخانهها، چهارراهها و … مشغول میباشند. به عبارت دیگر، در این مقوله، فرض بر آن است که والدین کودک به کار اشتغال داشته، اما به دلیل پرداختن به کارهای سیاه (پست) مانند دستفروشی، حمل بار و … قادر به تأمین مخارج خانواده خویش نیستند.
منبع تصویر: https://www.forsatnet.ir/805-17.html
در چنین وضعیتی است که کودک خانواده برای کمک در تأمین معاش خانواده، بالاجبار به کار میپردازد. در این شرایط، بسیاری از کودکان اصولاً وقتی برای آموزش و تحصیل نخواهند داشت. یا حداقل در صورت پرداختن به تحصیل، تحصیل آنان یا ناقص خواهد ماند یا کیفیت مناسبی ندارد. به عنوان مثال، در موارد متعددی (در مدرسه کودکان کار صبح رویش) مشاهده شده است که بسیاری از کودکان کار، در ساعات اولیه حضور در مدرسه به دلیل اشتغال به کار (تا ساعات پایانی روز یا نیمه شب)، حالت خستگی شدید و خواب آلودگی دارند. قطعاً در چنین شرایطی، کیفیت تحصیل و کسب دانش سیر نزولی خواهد داشت.
- وضعیت سلامت جسمی والدین
کودکان کار بیشماری موجودند که با وجود سلامت جسمی والدین و داشتن سرپرست، اما به دلیل فقر فزاینده خانواده (فقر اقتصادی خانواده)، بالاجبار به اشتغال مشغول میشوند.
اما کودکان کاری هستند که به دلیل ضعف جسمانی پدر، مادر (یا هردو) یا دلایلی دیگری مانند فوت یکی از والدین، به علت تأمین نیازهای خانواده به کار میپردازند. کودکان کار بسیاری وجود دارند که به خاطر اعتیاد والدین و عدم توانایی آنان در
منبع تصویر: http://www.taadolnewspaper.ir
پرداختن به کار (بیخانمانی، معلولیت و…) یا ترک خانواده، مجبورند تا ساعات طولانیای را در روز بر سر چهارراهها، کارگاهها و … سپری کنند.
مشاهده گزارش بررسی سلامت کودکان کار مدرسه صبح رویش تابستان و پاییز ۹۸
به عبارتی، در این شرایط، کودک صرفاً به دلیل فقر اقتصادی خانواده و کمک کردن به والدین، به اشتغال نمیپردازد، بلکه کودک در قامت سرپرست خانواده (یا یکی از سرپرستان خانواده) نمایان میشود. این اشتغالِ به کار (چه ناشی از فقر اقتصادی خانواده باشد، یا ناشی از نبود سرپرست یا عدم تواناییشان به اشتغال باشد)، از اثرگذارترین متغییرهای تأثیرگذار بر روند کسب تحصیل برای این کودکان به شمار میآید.
- فقر فرهنگی
اشتغال به کار کودکان کار و محرومیت آنها به تحصیل، صرفاً ناشی از مشکلات اقتصادی خانواده نیست. به عبارت دیگر، از دیگر موانع تأثیرگذار بر کسب تحصیل کودکان کار، میتوان به فقر فرهنگی خانواده اشاره کرد. خانوادههای متعددی وجود دارند که اصولاً کار کودک را پذیرفتهاند و این پذیرش کار کودک، بخشی از سنت فرهنگی آنان به شمار میآید. در این شرایط، کار کودک، برای سرپرست او، موضوعی عادی و بهنجار قلمداد میشود.
از اینرو، برای بسیاری از والدین این امر پذیرفتنی است که با وجود وضعیت سالمشان، کودک بایستی به کار بپردازد. از دیگر سو، خانوادههایی وجود دارند که درس خواندن را مناسب آینده کودکان نمیدانند. بنابراین، وقتی پدر، خودش از بچگی کار کرده و پدرش همینطور، چگونه میشود او را متقاعد کرد که بچهاش به جای کار به تحصیل بپردازد؟. به همین دلیل، فقر فرهنگی نیز، از موانع اثرگذار بر روند تحصیلی کودکان کار به شمار میآید. قطعاً اگر وزن چنین متغیری بیشتر از وزن متغیر اقتصادی نباشد، اثرگذاری آن کمتر نخواهد بود.
- اتباع بودن
اتباع بودن خانواده نیز، از جمله متغیرهای اثرگذار بر تحصیل کودکان کار به شمار میآید. بسیاری از این کودکان، اتباع افغانستانی، پاکستانی و … بوده اند که والدینشان فاقد برگههای هویتی برای سکونت در ایران میباشند. به همین دلیل، از ترس دستگیری و رد مرز شدن، به کار نمیپردازند. یا در صورت اشتغال به کار، به دلیل اتباع بودنشان، به کارهای سیاه و کم درآمد مشغولاند؛ کارهایی که کفاف درآمد خانواده را نمیدهد. در این شرایط است که کودک برای امرار معاش خانواده و کمک به تأمین هزینههای زندگی به کار مشغول میشود. هر چند که این کودکان، به دلیل اتباع بودنشان در بسیاری از مدارس پذیرفته نمیشوند و این طرد از اجتماع مبدأ نیز از موارد اثرگذار بر روند تحصیلی آنان قلمداد میشود. در برخی از مدارس، مشاهده شده است که از والدین این کودکان به دلیل غیرایرانی بودنشان، مبالغ زیادی درخواست کردهاند. در چنین شرایطی، کودک به دلیل ضعف اقتصاد خانواده در تأمین چنین هزینههایی مجبور به ترک تحصیل خواهد شد. هر چند، در صورت پذیرش،
بسیاری از این کودکان به دلیل اتباع بودنشان مورد تمسخر و اذیت و آزار دیگر کودکان و همکلاسیهایشان قرار گرفتهاند. این نپذیرفتن در اجتماع مقصد، از جمله موارد تأثیرگذاری است که نهتنها روند تحصیلی کودک را متأثر میسازد، بلکه چشمانداز حیات کودک را نیز در هالهای از ابهام قرار خواهد داد.
برای مشاهده معضل کودکان کار از منظر آمار کلیک کنید
- مکان زیست
محل زندگی بسیاری از این کودکان، در مناطق حاشیهای قرار دارند. در چنین مناطقی، معمولاً مدرسهای برای تحصیل وجود ندارد.
منبع تصویر: https://salameno.ir/detail/16292050
کودکان نیز به دلیل اشتغال به کار و بُعد مسافت تا مدارس دیگر، از تحصیل علم محروم میشوند. البته مناطق دیگر حاشیهای (درونشهری یا برونشهری)، با وجود داشتن مدرسه، یا دارای کیفیت پایین آموزشیاند، یا به دلیل شرایط ناهنجارگونه محله، خانوادهها اجازه تحصیل در مدارس را به کودکانشان نمیدهند؛ چرا که خانوادهها معتقدند، مدارس در چنین محلاتی خود از جمله مکانهای آسیب اجتماعی به شمار میآیند.
در مسئله فقر اقتصادی خانواده نیز گفته شد که یکی از دلایل اشتغال به کار کودک، درآمد پایین سرپرست خانواده میباشد. اما لزوماً این درآمد پایین خانواده به مسئله اتباع بودن شخص باز نمیگردد. بلکه این امر میتواند ناشی از سطح پایین سواد یا تحصیلات و نداشتن مهارت سرپرست خانواده به کارهای پر درآمد شهری باشد.
9 پاسخ
خیلی عالیییی👏👏
ممنون از توجهتون دوست عزیز
بسیار عاالی ممنون از مطالب خوبتون و خدا قوت
ممنون از لطفتون سپاس از همراهیتون
بسیار مفید بود.
ممنون
خیلی خوب بود. من همیشه فکر میکردم تمام این بچهها از یک باند کار کشیدن و سوء استفاده کننده از بچهها هستن. حالا فهمیدم خیلی هاشون خانواده دارن.
ممنون از توجه شما همراه عزیز
بله اکثر کودکان کار برای معیشت خانوادشون مجبور به کار کردن هستند و درصد کمی از انها توسط باند مافیا اداره میشوند.
متنی عالی و اثرگذار