چگونه میتوان از کودکانکار حمایت کرد؟ این سوالی است که همیشه با دیدن این کودکان معصوم در خیابانها به ذهن خطور میکند. در تعریف کودکانکار آمده است؛ کودکی که کمتر از ۱۸ سال سن دارد و به صورت مداوم از او کار کشیده میشود. حمایت از کودکان کار یکی از دغدغههای همیشگی افراد دغدغهمند به خصوص ساکنین کلان شهرهاست. در این راستا مراکزی توسط مردم یا نهادها ایجاد شده است که خدمات مختلفی را به این قشر خاص ارایه می کند. گرچه برای نماندن حتی یک کودککار در کشورمان نیاز به حمایت همه جانبه و جامع دولت و سازمانهای مختلف است اما ما به نوبه خود چگونه میتوانیم از کودکانکار حمایت و به آنها کمک کنیم؟ در ادامه با برخی از روش های حمایتی از کودکانکار آشنا می شویم.(۱)
. خدمات حمایتی:
یکی از اهداف صبحرویش، حمایت از کودکانکار در قالب برنامههای اجرایی است که تلاش میکند از طریق برداشتن موانع پیشروی کودکان، فرصت بازگشت به زندگی عادی و معمولی را برایشان فراهم کرده و با استمرار این فعالیتها به آنان کمک میکند که بتوانند ادامهی مسیر داده و بهتدریج ضمن کاستن از رنجهایشان فرصت برخورداری از حقوق اساسی نیز در اختیار آنان قرار دهد. برخی از واحدهای حمایتی صبح رویش عبارتند از:
- واحد مددکاری اجتماعی
- واحد روانشناسی
- واحد بهداشت و درمان
- واحد پایش
- واحد مرکز رشد
- واحد توانمندسازی
دسته بندی حوزه فعالیت موسسات خیریه
- تامین هزینه های درمانی نیازمندان
- تامین معاش و درآمد ماهانه خانواده های نیازمند
- تامین و توزیع بسته های حمایتی شامل خوراک و پوشاک
- تامین هزینه های کودکان فاقد سرپرست موثر
- تامین هزینه های تحصیلی کودکان فاقد سرپرست
- حمایت مالی از کودکان کار
- تامین وام های بدون بهره (قرض الحسنه)
- کمک به مردم آسیب دیده در بلایای طبیعی و بحران های مالی
- کمک به معلولان و سالمندان
- کمک به معتادان و افراد بی خانمان
موسسات خیریه به تفکیک زمینه فعالیت
1- موسسات خیریه فعال در حوزه بهداشت و درمان:
این موسسات در قالب مراکز درمانی فعالیت می کنند که می تواند در قالب یک درمانگاه یا بیمارستان باشد.
2- موسسات خیریه توزیع کننده پول و کالا:
این موسسات خیریه در زمینه جمع آوری کمک های نقدی و غیرنقدی خیرین و سپس توزیع آن میان نیازمندان شناسایی شده فعالیت می کنند.
3- موسسات خیریه عمرانی:
موسسات خیریه ای که در زمینه ساخت مدرسه و سرپناه برای اقشار آسیب پذیر فعالیت می کنند.
4- موسسات خیریه سرپرستی و نگهداری:
موسسات خیریه ای که از افراد بی سرپرست، سالمندان، کم توانان و ناتوانان جسمی -حرکتی و ذهنی نگهداری می کنند.
5- موسسات خیریه آموزشی:
این موسسات خیریه در زمینه آموزش افراد محروم جامعه فعالیت می کنند. موسسات سوادآموزی، موسسات آموزش معلولین و ناتوانان ذهنی و موسسات مشاوره ای از جمله این موسسات هستند.
6- موسسات خیریه پژوهشی:
به عنوان نمونه موسسه تحقیقات سرطان با تحقیق بر درمان بیماری سرطان و تولید داروهای ارزان قیمت برای معالجه این بیماری، از جمله این موسسات است که رفع نیازهای درمانی افراد محروم کمک می نماید.
7- موسسات خیریه خدمات مشاوره :
این موسسات خیریه در حوزه های حقوق خانواده، تحصیل و آموزش، شغل، درمانی و تربیتی به افراد محروم خدمات مشاوره ای ارائه می دهند.
8- موسسات خیریه توان یابی و بازپروری:
موسسات توان یابی معلولین جسمی -حرکتی، یا موسسات بازپروری معتادان از جمله این موسسات هستند.
وظایف موسسات خیریه
دامنه فعالیت و حیطه وظایف این موسسات در زمینه کمک به نیازمندان بسیار گسترده است که دلیل آن نیز به گستردگی مشکلات و معضلات اجتماعی موجود در جامعه باز میگردد. صرف نظر از این که علل و عوامل مشکلات جامعه فقر و بیکاری یا سایر عوامل اجتماعی و فرهنگی باشد، در هر جامعه اقشار آسیب پذیر تحت هر شرایطی نیاز به کمک و حمایت دارند.
خانوادههای کم درآمد، بی سرپرست یا بدسرپرست، خانوارهای زن سرپرست، خانوادههای دارای سرپرست بیمار یا کم توان، سرپرست خانواده های ورشکسته و مالباخته، کودکانکار و خیابان، بی خانمانها و بسیاری موارد مشابه از جمله اقشار آسیب پذیری محسوب میشوند که برای تامین معیشت، هزینه های درمان، تحصیل و سایر هزینههای ضروری و مایحتاج زندگی نیاز به کمک و حمایت موسسات خیریه دارند.
در صورت عدم حمایت از این اقشار، علاوه بر بغرنج شدن و ناگوارتر شدن شرایط، آسیبهای جدی و جبران ناپذیری نیز بر جامعه وارد می شود و جامعه را طبقاتی و بالطبع دچار معضلات جدی می کند. بروز مشکلات روحی روانی حاصل از مشکلات فوق مانند سرخوردگی، یاس و نومیدی، خشم و نفرت، از یک سو منجر به بزه و جرایم و مفاسد اخلاقی و خودکشی و سایر معضلات فردی می شود و از سوی دیگر افراد جامعه را نیز با کاهش امنیت اقتصادی، امنیت اجتماعی، و سایر مشکلات به چالش می کشد و آنها را درگیر می کند.
کمک به ارتقا و توسعه جامعه با ایجاد رفاه نسبی برای عموم جامعه با ارائه خدمات اجتماعی، ارتقای امنیت عمومی و دفاع از حقوق مادی و معنوی اقشار آسیب پذیر و کم توان از جمله مهم ترین تاثیرات موسسات خیریه است. اینجاست که اهمیت و ضرورت عملکرد خیریه ها به ویژه خیریه های غیرانتفاعی که با مشارکت های مردمی و کمک های داوطلبانه نیکوکاران در رفع بخشی از این مشکلات می کوشند.(۲)